Rabu, 22 Jun 2011

PENYAKIT UMAT-UMAT TERDAHULU...

Daripada Abu Hurairah ra katanya : Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda :
”Umatku akan ditimpa penyakit-penyakit yang pernah menimpa umat-umat dahulu”.
Sahabat bertanya, “Apakah penyakit-penyakit umat-umat terdahulu itu?”
Nabi SAW menjawab, ” Penyakit-penyakit itu ialah:

(1) terlalu banyak seronok
(2) terlalu mewah
(3) menghimpun harta sebanyak mungkin
(4) tipu menipu dalam merebut harta benda dunia
(5) saling memarahi
(6) hasud menghasud sehingga zalim menzalim”.

Jom kita lihat situasi sekarang... banyak contoh bukan?? Boleh disenaraikan malah mungkin tidak cukup sehelai kertas untuk menyenaraikan contoh-contoh dan situasi umat pada hari ini.

Umat hari ini, membarahnya budaya hedonisme di dalam diri mereka, suka akan keseronokan yang melampau, teruja dengan artis dan perkaya yang melekakan...

Umat hari ini, sesetengah mereka hidupnya dilihat terlalu mewah, seolah tidak tahu di mana rezeki melimpah ruah hendak dibelanjakan. Wang dan harta dikumpul untuk bertanding sesama mereka, malah berlumba menjadi no.1 dalam senaraian Forbes! Yang kaya semakin kaya dan yang miskin semakin miskin...

Umat hari ini, mereka tipu menipu dalam mengejar harta... tidak percaya? Lihatlah drama-drama di skrin anda? Tidak habis-habis menonjolkan cerita mengenai perebutan harta antara adik beradik, rakan dengan rakan bisnes.. Bukankah drama dan filem sebegini merupakan cerminan realiti masyarakat kini?

Umat hari ini, marahnya semakin membara tanpa sedikit pun tanda reda.. marahnya semakin sukar dipadam sehingga terkesan ke generasi-generasi seterusnya.

Umat hari ini, hasad dengki dengan menghasut menjadi tindakan terlazim. Fitnah berlaku di mana-mana dengan pelbagai cara dan medium yang lebih berpengaruh. Tidak takut dengan azab yang telah dijanjikan untuk para pemfitnah di hari kelak.

Ingatlah, di dunia kita telah banyak ketawa, bimbang pula kelak di akhirat sana tangisan air mata berdarah pula menjadi peneman paling setia! Bersama-sama kita mengambil pengajaran daripada yang telah disabdakan oleh nabi Muhammad tersayang kita..

Rujukan :http://peribadirasulullah.wordpress.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan