Sabtu, 1 Oktober 2011

Demo membina miniatur rumah siri 1

Entri kali ini, penulis ingin kongsikan bagaimana membuat sebuah miniatur atau model mini. Ya! sebuah rumah kecil. Pada waktu lapang, inilah salah satu hobi yang penulis gemar lakukan. Penulis agak obses dengan hobi ini dan diharap bermula dengan hanya sebuah hobi akan menjadi satu pendapatan suatu hari nanti.

Baiklah, sekarang penulis senaraikan alat dan bahan yang diperlukan. Gambar alatan dan bahan di bawah ini untuk pembinaan yang agak ringkas dan mudah didapati (maklumlah masih tahap beginner, hanya setakat hobi dan tidak pernah mendapat latihan khusus seperti bakal2 arkitek...)

Mounting board (ketebalan dan warna ikut kesukaan atau kesesuaian). Bahan paling utama!


Mechanical Pensil, pemadam, pembaris ‘cm’ (lebih baik stainless steel lah, tebal) Cutting mat, corrugated colour paper (cadangan untuk bumbung), pisau, grass paper (untuk rumput di halaman), kad warna, berus dan cat (cadangan gunakan fabric dye atau pelaka), gam UHU (ada nak rekemen gam lain?). Sebenarnya, terdapat bahan-bahan yang masih perlu penulis cuba-cuba atau try and error dahulu sebelum kita tahu yang mana lebih sesuai, kemas dan sebagainya. Sebagai contoh, penggunaan cat. Semua bahan ini boleh didapati di kedai-kedai alat tulis. Lagi besar kedai, lagi banyak pilihan dan kepelbagaian bahan yang boleh dicari dan dibeli.


Penulis lebih suka mengambil ukuran 5cm untuk tinggi sebuah dinding. Selepas memikirkan konsep dan reka bentuk yang diinginkan, seterusnya penulis mengimejkan ke atas kertas beserta ukuran yang sesuai. Sebelum itu, boleh sediakan tapak asas mengikut keselasaan kita. Kini tiba sesi memotong mounting board selepas ukuran telah dibuat. Jangan perkecilkan soal keselamatan menggunakan menggunakan alatan tajam (nnti kalau dah terluka tangan, sudahnya tak siap miniaturnya pula...)
Selepas dipotong dan ditebuk bahagian-bahagian yang perlu, penulis menyambungkannya dengan menggunakan gam UHU antara dinding atau sudut sehingga semakin jelas rupa model sebuah rumah.

Ketika ini, penulis sedang membuat rangka bumbung model rumah mini tersebut. (Hmm, ada ala-ala reka bentuk tradisional tak?)

BERSAMBUNG... Nantikan miniatur bahagian 2.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan