Rabu, 30 November 2011

Awesome miniature!!

Assalamualaikum,
moga kita sentiasa di bawah reda dan petunjukNya...

Entri kali ini, sekali lagi penulis mahu berkongsi mengenai kegemaran membina atau mengumpul miniatur ini. Mungkin ada dalam kalangan rakan-rakan pernah melihat dan berasa teruja dengannya dan mungkin juga yang belum melihatnya. Jadi yang belum melihat, jom! Anda pasti teruja melihat sebuah miniatur atau sebuah diorama yang telah dihasilkan oleh beberapa orang rakyat Jerman ini. Saksikan..Perhatikan hasil kerja yang dilakukan oleh mereka, hebatkan? Sebuah model lapangan terbang yang terbesar pernah dihasilkan... Dengan berskalakan 1/50, model miniatur ini diambil daripada lapangan terbang sebenar di Jerman iaitu Lapangan Terbang Wunderland di Hanburg.
Mesti satu kepuasan tak terhingga bagi lelaki tersebut yang berjaya menyiapkan hingga sentuhan-sentuhan terakhirnya... Model A380 pun ada..


Gambar di bawah, tempat parkir kereta bertingkat dan parkir terbuka...Suasana di waktu malam, so amazing!
Wah, aliran trafik yang sibuk di sekitar lapangan terbang...


Juga terdapat tempat puluhan teksi menunggu penumpangnya.. dan stesen keretapi/tren yang menambahkan kemeriahan dan melengkapkan lagi sistem perhubungan dan pengangkutan yang serba lengkap di Jerman.
Ehh tengok tu! ada sebuah kapal terbang baru sahaja berlepas meninggalkan lapangan terbang...Ada juga yang baru sahaja mendarat...hahaha (^_^)

hmm Malaysia Airlines ada tak??


Hebatkan?? Namun sehebat dan sekagum mana sekalipun kita melihat kerja tangan manusia-manusia sekeliling, jangan kita lupa bahawa titik pangkal kejayaan dan kegaguman hasil tangan manusia itu segala-galanya bermula dengan keizinanNya. Jika kita berasa kagum dengan penerokaan manusia di bulan, tidak mampu menandingi kekuasaan dan pencipta-Nya yang menciptakan seluruh alam carekawala ini.

AK:ehmm baru-baru ni ada seorang rakan penulis bertanyakan tentang bagaimana hendak memulakan membina sebuah miniatur.. baru hendak mencuba-cuba sesuatu yang baharu dan sangat minat dengan hobi ini. terselit impian rakan penulis tersebut mahu membina sebuah model lapangan terbang, mungkin kerana sangat berkait rapat dengan kerjayanya barang kali... Apa-apa pun, semoga berjaya ya!

Walllahu'alam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan